Om RSS

Det enkleste du kan gjøre for å følge denne bloggen (og andre blogger) er å bruke noe som heter RSS. Da slipper du å sjekke bloggen selv, du får beskjed når bloggen blir oppdatert. Jeg skal kort forklare hva RSS er og hvordan du kan gå fra å manuelt sjekke mange blogger og nettsider til å bare lese nye oppdateringer og kun i ett og samme vindu.

feed-icon-28x28
Dette er ikonet for RSS, så dersom du enter ser dette eller tekst som sier noe med «RSS» så betyr dette at bloggen/nettstedet har en tjeneste som sender oppdateringer til din RSS-leser. Dette er noe de aller fleste blogger og store nettsteder (f.eks. nettaviser) bruker. Det betyr at når du åpner din RSS-leser, så ser du alle uleste oppdateringene fra disse tjenestene.

RSS-leser?
Det finnes mange forskjellige RSS-lesere å velge blant. Her er det smak og behag som gjelder. Har du en favoritt epost-klient så sjekk om den har RSS-støtte. Selv holder jeg en knapp på Google Reader . Denne krever at du har en google-konto (har du en Gmail-konto, så er denne saken biff, har du ikke så må du opprette en). Trykk på denne linken for å se hvordan min Google Reader ser ut. Åpner du linken, så ser du ganske fort at det er 2 hoveddeler som skiller seg ut: Den venstre kolonnen som har navn på blogger og den høyre kolonnen som inneholder teksten. Alle blogger som er i fet skrifttype har også et tall i parantes, og dette taller viser uleste innlegg. Trykker jeg på en av disse bloggene, kommer innleggene i den høyre kolonnen.

Hvordan setter man opp leseren?
Man setter opp disse nyhetsstrømmene ved å trykke på «Legg til abbonement»-knappen. Da dukker det opp ett enkelt felt som krever at du skriver inn en nettadresse (URL) til nyhetsstrømmen. I de fleste tilfeller holder det å skrive adressen til nettstedet (f.eks. bare domenet til denne bloggen). Eller så kan du finne ikonet for RSS, evt en tekst der det står noe med RSS (se f.eks. helt nederst på denne siden). Finner du noe slik, er det beste å høyreklikke på denne linken, velge Kopier tilkoblingsadresse eller Kopier snarvei og så høyreklikke i «Legg til abbonement»-boksen i Google Reader og velg Lim inn. Når du da trykker «Legg til» så dukker forhåpentligvis nyhetsstrømmen opp i lista di.

Forskjellige strømmer fra samme side
Du kan legge til forskjellige strømmer fra samme nettsted, dersom dette er støttet. F.eks. kan du fra min blogg lese helt nederst på siden at du kan legge til en strøm for innleggene mine, og en egen strøm for kommentarer. Dersom du ser nøye etter på det bildet av min Google Reader, så ser du at jeg har noen sånne liggende også. Dette er fordi ikke alle synest kommentarer er så spennende. Du MÅ abbonere på kommentarer dersom du vil ha dem, de følger aldri med i hoved-nyhetsstrømmen dersom de står som egen nyhetsstrøm. Et annet eksempel er nettaviser som tilbyr deg å abbonere på forskjellige seksjoner, slik at du får bare nyheter angående sport, økonomi, kultur eller utenriks.

Så hva nå?
Nå vil jeg anbefale at du titter på de sidene du bruker mest og ser om disse har en nyhetsstrøm, det er det store sjanser for. Legg disse til i RSS-leseren, og bruker du en RSS-leser via nettleseren (som f.eks. Google Reader), så anbefaler jeg at du setter den som Startside i nettleseren. Evt så kan du med Google Reader bruke tjenesten iGoogle, en nettside som er ment å brukes som Startside og som tilbyr deg å legge til oppdateringer fra diverse Google-verktøy, også Google Reader. Er du ikke vant til å bruke slik form for oppdatering, er det viktigeste at du prøver å lage rutine av å sjekke for nye oppdateringer, gjerne samtidig med epost.

Lykke til!

Kom gjerne med spørsmål eller innspill i kommentarfeltet.

2 tankar om “Om RSS

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Du kan bruka desse HTML-knaggane og eigenskapane: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>