Sogndal somaren 2010

I løpet av somaren prøvar eg å få iallefall éin tur innom hytta. I år vart det ei langhelg, og tida gjekk med til å jobbe rundt hytta og sosialisering med besta og resten av familien. Men eg fekk heldigvis tid til nokon flotte fjellturar óg! Eg var på Fagreggi (bildet) og Volane.

Turen til Fagreggi går i eit flott område, sjølv om det er litt vått og myrete i starten. Start frå Hollekve og gå over brua. Vidare så er det litt vanskelig å forklare, det går nokon forskjellige stiar der. Men ta sikte på skaret som står på kartet og gå mot Kollsetestølen. Følger du (den litt dårlige) raudmerkinga, er det ruta som står på kartet. Dette er ikkje den mest brukte stien opp hit, men er gåbar om ein tek seg tid til å sjå litt etter neste raude T.

Volane ligg på motsatt side av Sogndalsdalen. Hytta vår ligg på Kleiv, så følg vegen vidare til der det står Litlabø. Her er merkinga på kartet litt dårleg, men kjør iallefall opp til garden på Litlabø og spør fint om å få parkere. Traktorvegen som går halve vegen opp, verkar ikkje påteikna kartet, men den startar iallefall med grinda rett ved garden. Følg den til den går over i raudmerka sti, som går vidare heilt opp på Spe (bildet). Der kjem ein inn på merkinga på kartet, og ein kan følge sti både til Navarsete og Stepin. Vi går sistnemde. Om ein slit med å finne vegen, gå vidare opp ein av sauestiane til Øvste Spe, det er ei einsleg hytte som ligg oppå ei «hylle». Derfrå er det lett å følge (merka) sti sørover.

Turen opp til Spe er til dels bratt, men turen tek ikkje meir enn 35-50 min. Stien kan nok oppfattast som i brattaste laget innimellom. Vatn kan stort sett fyllast i ei elv på vegen, iallefall på somarstid.

Vegen går vidare til Stepin, men vi tok ein avstikkar til Volane. Stien her er opptrakka, men eg trur ikkje den var merka. Det er uansett vanskelig å gå feil. Gå slik at ein kjem opp i høgda og ser ned på det store myrområdet. Der kan ein gå over eit lite skar og følge stien innover til dei 2 vatna som ligg der. Det vatnet som er lengst vekk har eit flott nes der det er «tillaga» bålplass. Tørrveden plukkar du med deg på vegen. Kjekt at dei fleste her brukar den same bålplassen, så vert merka og slitasjen på naturen minimal.

På heimturen tok me same vegen tilbake som me kom, og følgde raudmerkinga vidare til Stepin, der me gjekk ned. Stien ned er bratt, men god. Klatring er ikkje nødvending.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Du kan bruka desse HTML-knaggane og eigenskapane: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>